Is asbest gevaarlijk?

In sommige situaties is asbest niet gevaarlijk – maar in andere gevallen wel. Op deze pagina leest u hoe dat precies zit en vind u vuistregels voor het omgaan met asbest. Ook leest u onder welke omstandigheden asbest geen gezondheidsrisico’s oplevert.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen, het is dus een natuurlijk product. Asbest bestaat uit hele kleine vezels, zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. In het verleden werd Asbest verwerkt tot een grote variatie aan producten.
Lees verder: Wat is asbest?

Asbest herkennen is lastig. Asbest zelf is wit, blauw of bruin, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. De kleur van het materiaal zegt dus niets. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dat is vooral bij hechtgebonden producten en materialen vaak moeilijk te zien. Asbestvezels zijn microscopisch klein en zie je met het blote oog niet. Asbestvezels kun je daardoor niet herkennen. Wat je gelukkig wel herkent, zijn de materialen waarin de asbestvezels zijn verwerkt.
Lees verder: Asbest herkennen

Is asbest gevaarlijk?

Losgekomen asbestvezels kunnen long en darmkanker veroorzaken – maar alléén bij mensen die deze vezels hebben ingeademd. De ziekte ontstaat soms pas jaren nadat iemand asbest heeft ingeademd. Hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels, bepaalt mede hoe hoog het risico is. Bij eenmalige blootstelling is het risico op asbestgerelateerde ziekte statistisch gezien zeer klein.

Je moet onderscheid maken tussen drie mogelijke gevolgen: longkanker, asbestose en mesothelioom. En tegelijk moet je rekening houden met de mate en de duur van de blootstelling. Zo komen asbestose en longkanker bijna alleen voor bij mensen die jarenlang met asbest hebben gewerkt. Maar met mesothelioom ligt het helaas anders. Onderzoekers zagen deze vorm van long- en buikvlieskanker niet alleen bij mijnwerkers, maar ook bij hun vrouwen.

En dan zijn er nog de verschillende asbestsoorten. Bruin asbest is gevaarlijk, blauw asbest nog gevaarlijker. Maar 90% van het asbest dat nu nog in gebouwen zit, is wit asbest. En diverse bronnen op internet claimen dat dit minder kwaad kan.

Je kunt alleen vezels inademen als de vezels op een of andere manier zijn losgekomen. Dit kan bij beschadiging of bewerking van asbest (zagen, boren, schuren) of bij sloop. Daarom heeft de overheid strenge regels opgesteld.

Veilig?

Ben ik wel veilig in mijn woning na de asbestverwijdering door een gespecialiseerd bedrijf?!

Beslist. Vanwege de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbestvezels met zich meebrengt heeft de Nederlandse overheid sinds eind jaren ’70 wet- en regelgeving ontwikkeld. Hierdoor werd het (bedrijfsmatig) verwijderen van asbest en asbesthoudende producten aan steeds meer voorschriften onderworpen, ter bescherming van de volksgezondheid en het milieu. Deze regels gelden voor bedrijven en particulieren. Daarnaast hebben ook anderen te maken met de wet- en regelgeving rond asbest.

Er zijn dus strenge regels waaraan asbestverwijderaars moeten voldoen. De gespecialiseerde bedrijven verwijderen het asbest volgens deze regels. Ze schermen de ruimte waar ze werken hermetisch af. Daardoor blijven er geen asbestvezels in uw woning achter. Gegarandeerd, want een gespecialiseerd laboratorium komt dit na de sanering controleren.

Vuistregels

  1. Klussen in een woning die gebouwd is voor 1994? Vraag altijd eerst advies;
  2. Nooit zomaar zelf asbest verwijderen; ook geen vloerzeil of golfplaat;
  3. Nooit asbest verzagen, schuren of breken;
  4. Nooit een gat boren in asbest;
  5. Twijfelt u of een materiaal asbesthoudend is? Vraag advies;
  6. Een oud huishoudelijk apparaat in huis? Zoek contact met de fabrikant en vraag of er asbest in verwerkt is.

Zelf asbest verwijderen of kiezen voor een specialist

U mag zelf een bepaalde hoeveelheid aan asbest verwijderen, dit moet dan wel hecht gebonden asbest zijn. Als de risico’s te hoog zijn bij het weghalen van het asbest, dan kunt u dit beter laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Als u ervoor kiest om het zelf te verwijderen, dan mogen er geen asbestvezels vrij kunnen komen, ook mag u niet meer dan 35 vierkante meter aan materiaal weghalen wat asbest bevat. Wilt u er zeker van zijn dat het goed en veilig gebeurt dan is het kiezen voor een specialist in asbestsanering de juiste oplossing. Dit zijn specialisten die weten waar ze mee bezig zijn en beschikking over de juiste gereedschappen om het op een veilige manier te kunnen verwijderen.

Advies nodig?

Wilt u zeker weten dat uw woning of gebouw geen asbesthoudende materialen bevat? Vraag dan advies aan een van onze experts. Zij kunnen u gericht verder helpen en uw vragen beantwoorden.

Vragen?

Neem contact op met onze adviseur

Adviseur Asbestkoning

E-mail mij
Bel

Asbestkoning.nl heeft een hecht team van gecertificeerde asbestspecialisten (voor zowel verwijdering als inventarisatie). Onze mensen en ons bedrijf worden aan strenge eisen gecontroleerd en door onze klanten als zeer goed beoordeeld.

Gecertificeerde partijen zijn te herkennen aan een SC-530 (verwijdering) certificaat en een SC-540 (Asbestinventarisatie) certificaat.

Voor elke klus hebben wij een oplossing
Verwijderen asbest, asbest inventarisatie, golfplaten, dakisolatie, gevelbeplating, Plafonds, tegels, Zeil, leidingwerken, schoorstenen andere klussen.

Complexe- en spoedklussen
Wanneer een klus complex is of met spoed moet worden uitgevoerd, lopen de kosten vaak onredelijk hoog op.

Asbestkoning.nl rekent hiermee af en hanteert voor dit soort klussen normale tarieven!

Spoedklus?
Bel ons direct op 085 401 68 75