Asbest afvoeren

Asbest mag u in bepaalde gevallen zelf afvoeren, maar waar laat u het dan? We zullen op deze pagina de mogelijkheden om asbest te storten toelichten. Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt van de vereisten voor het afvoeren van asbest, per gemeente.

Wat mag u zelf verwijderen

Als particulier mag u 35 m2 aan asbesthoudend materiaal zelf verwijderen. Dit geldt alleen als het gaat om geschroefde of losse golfplaten. U moet de platen in zijn geheel verwijderen en er mag niet in gezaagd of geboord worden.

Sloopmelding

Bij iedere gemeente dient u voorafgaand aan de verwijdering van het asbest een sloopmelding of een asbest melding te doen. Zonder sloop- c.q. asbestmelding en toestemming mag u het asbest niet zelf verwijderen. Wacht dus op goedkeuring van de gemeente. Doet u dit niet dan kunt u een boete ontvangen.

Bij de meeste gemeenten moet dit minimaal 5 dagen van tevoren, maar in sommige gemeente moet dit tot wel 4 weken van tevoren. Controleer dit dus goed bij uw gemeente. De sloopmelding of asbestmelding kan aangevraagd worden via de website van uw gemeente of via het omgevingsloket.

Asbest storten bij de milieustraat

Het verwijderde asbest kan ingeleverd worden bij de milieustraat in uw gemeente. Daar zijn echter wel wat regels aan verbonden. Ten eerste is de staat waarin het asbestafval verkeert van groot belang. Als het materiaal beschadigd is, mag u dit namelijk niet zelf afvoeren. In dit geval zult u een erkend asbestbedrijf moeten inschakelen om u hierbij te helpen. Is het materiaal onaangetast? Dan kunt u ervoor kiezen om het afval zelf naar de milieustraat te brengen. Zodra u het afval gaat storten dient u zich te melden bij een medewerker van de milieustraat. In sommige gevallen moet u hierbij ook de sloopmelding of asbestmelding tonen en in het bezit zijn van een milieupas van de betreffende milieustraat.

Het materiaal moet in plasticfolie zijn ingepakt en voorzien zijn van een asbestlogo (verkrijgbaar bij de milieustraat of online). Hoewel in sommige gevallen het inpakmateriaal is op te halen bij de milieustraat mag u het daar nooit inpakken. Haal dus van tevoren uw verpakkingsmateriaal en asbestlogo op. Het inpakken moet direct gedaan worden nadat het materiaal is verwijderd. Is het desbetreffende materiaal beschadigd? Dan mag u het niet zelf inpakken, in verband met de veiligheid.

Ook is het belangrijk om te weten dat medewerkers van de milieustraat u meestal niet mogen helpen met het in de container plaatsten van het verpakte asbestmateriaal. Is het te zwaar of te groot voor u alleen? Zorg dan dat u iemand mee neemt om te helpen. Het storten van asbestafval als particulier is in de meeste gevallen ook niet gratis. Hoe hoog de kosten uitvallen hangt af van uw gemeente en van de hoeveelheid afval.

Asbestgelijkend materiaal

De regels voor het aanleveren gelden niet alleen voor materiaal waar zeker asbest in zit, maar ook voor asbestgelijkend materiaal zoals golfplaten. Lijkt het op een golfplaat dan wordt dit door de medewerkers vaak gezien als asbest. Helaas moet ook dit materiaal altijd onder dezelfde condities aangeleverd worden als asbesthoudende platen.

Gemeente-overzicht

Wilt u weten hoe het precies zit in uw gemeente? Bekijk dan onderstaand overzicht met de belangrijkste aandachtspunten.

GemeenteMeldingKosteloos
afvoeren
Verpakkingsmateriaal
ophalen (gratis)
Website
AmsterdamJaJaJa Link
RotterdamJaJa  Link
Den HaagJa   Link
UtrechtJaJaJa Link
EindhovenJa   Link
TilburgJa Ja Link
AlmereJaJaJa Link
BredaJaJa  Link
NijmegenJaJaJa Link
ApeldoornJaJaJa Link
Haarlem/td>Ja   Link
EnschedeJaJaJa Link
ArnhemJa   Link
AmersfoortJaJaJa Link

Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van uw omgeving is het van groot belang dat asbest op de juiste manier verpakt en behandeld wordt. Komt u er niet uit of wilt u hulp of extra advies bij het verwijderen van asbest? Plaats dan een offerte aanvraag of neem contact met ons op. Ons team van gecertificeerde asbestspecialisten helpt u graag verder.

Vragen?

Neem contact op met onze adviseur

Adviseur Asbestkoning

E-mail mij
Bel

Asbestkoning.nl heeft een hecht team van gecertificeerde asbestspecialisten (voor zowel verwijdering als inventarisatie). Onze mensen en ons bedrijf worden aan strenge eisen gecontroleerd en door onze klanten als zeer goed beoordeeld.

Gecertificeerde partijen zijn te herkennen aan een SC-530 (verwijdering) certificaat en een SC-540 (Asbestinventarisatie) certificaat.

Voor elke klus hebben wij een oplossing
Verwijderen asbest, asbest inventarisatie, golfplaten, dakisolatie, gevelbeplating, Plafonds, tegels, Zeil, leidingwerken, schoorstenen andere klussen.

Complexe- en spoedklussen
Wanneer een klus complex is of met spoed moet worden uitgevoerd, lopen de kosten vaak onredelijk hoog op.

Asbestkoning.nl rekent hiermee af en hanteert voor dit soort klussen normale tarieven!

Spoedklus?
Bel ons direct op 085 401 68 75