Asbest in Den Bosch?

Vermoedt u dat u asbest in uw woning of bedrijfspand in Den Bosch heeft?

De kans is groot dat u asbest tegenkomt in uw huis, schuur of bedrijfspand. Denk bijvoorbeeld aan dakbeschot, golfplaten, schoorstenen, plafondplaten, tegels, zeil, leidingwerken en meer. Jaren geleden was het in Den Bosch heel normaal om in de bouw asbest te gebruiken totdat bekend werd hoe schadelijk de stofdeeltjes voor de longen zijn.

Asbest is de verzamelnaam voor verschillende soorten zeer kleine vezels. Asbest werd tot 1994 gebruikt in een groot aantal verschillende bouwmaterialen. Wanneer asbest afbrokkelt of beschadigd raakt, kan dit gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Wilt u uw woning, schuur of bedrijfspand slopen, renoveren of verbouwen, en is deze voor 1994 gebouwd? Dan is het (wettelijk) verplicht om te controleren of er asbest aanwezig is.

Asbestinventarisatie

Zodra u vermoedt dat u asbest in uw woning of bedrijfspand heeft of begint met verbouwen, renoveren of slopen dient u als pandeigenaar altijd eerst een asbestinventarisatie te laten maken. Uiteraard kunnen wij u hier mee helpen.

Tijdens een asbestinventarisatie wordt er gecontroleerd of er tijdens de bouw gebruik gemaakt is van asbesthoudende materialen. Dit dient gedaan te worden door een SC-540 gecertiļ¬ceerd asbestinventarisatie bedrijf.

Zodra dit gedaan is ontvangt u een asbestinventarisatierapport. Hierin staan onder andere de bevindingen, locaties waar asbest zich bevind en foto’s en adviezen voor asbestverwijdering.

Asbest verwijderen

Bij het verwijderen van asbest moet u voorkomen dat de schadelijke asbestvezels in de lucht terechtkomen. Daarom zijn er strenge regels om asbest veilig te verwijderen. Er gelden verschillende regels voor inwoners die uit hun eigen huis asbest weghalen en voor bedrijven. Het is aan te bevelen dat u uw asbest laat verwijderen door een hiervoor gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. In enkele gevallen is het toegestaan dat u als particulier zelf het asbest kunt verwijderen:

 • Asbesthoudende platen waarin de asbestvezels hechtgebonden aanwezig zijn mits;
  • Buiten, in de openlucht, geschroefd zijn aangebracht
  • de hoeveelheid, in totaal, niet meer betreft dan 35m²
  • het pand of de ruimte niet bedrijfsmatig wordt gebruikt
  • geen dakleien zijn
 • Asbesthoudende vloertegels of niet gelijmde vloerbedekking;
  • de hoeveelheid, in totaal, niet meer betreft dan 35m²
  • Het pand of de ruimte niet bedrijfsmatig wordt gebruikt.

Bovenstaande wettelijke bepalingen zijn terug te vinden via www.wetten.overheid.nl
Het is niet toegestaan om de werkzaamheden uit te besteden aan een ander bijvoorbeeld een kennis, buurman, ZZP-er of aannemer. Als u het asbest zelf mag verwijderen, dan moet u wel eerst een sloopmelding doen via www.omgevingsloket.nl.

Asbestsanering

Wanneer u het asbest niet zelf kan of mag verwijderen, schakel dan een SC-530 gecertificeerd Asbestsaneringsbedrijf in Den Bosch in. Hiervoor bent u bij de Asbestkoning aan het juiste adres.

Wanneer we toestemming of een vergunning hebben gekregen, dient de start van de werkzaamheden bij de Omgevingsdienst van uw gemeente Den Bosch te worden gemeld. Dit zullen wij voor u regelen. Zodra dit in orde is zullen we de asbest volledig en gecontroleerd verwijderen uit uw woning of bedrijfspand.

Als de werkzaamheden klaar zijn moet degene die de sloopmelding heeft gedaan ook het einde van de werkzaamheden melden bij de Omgevingsdienst. Ook dit zullen wij voor u regelen.

Asbestkoning.nl helpt u graag en heeft een hecht team van gecertiļ¬ceerde asbest specialisten voor zowel inventarisaties als verwijdering. Neem contact met ons op voor het laten opstellen van een inventarisatierapport, om te kijken of u in aanmerking komt voor een subsidie of voor advies op maat. Wilt u asbest laten verwijderen? Vraag dan een offerte aan.

Vragen?

Neem contact op met onze adviseur

Adviseur Asbestkoning

E-mail mij
Bel